Cartierele din Constanta

simplicitypedia mini locuri

In Constanta marea majoritate a cartierelor nu sunt strict delimitate si nu au o denumire unanim acceptata. De asemenea nu exista nici o impartire oficiala a orasului in cartiere. Unele cartiere pot fi aproximativ delimitate avand ca limite cate o strada sau o alta demarcare fizica. Unele cartiere s-au dezvoltat in timp si nu respecta anumite limite iar altele care au fost construite „tot o data”, de ex. cartierele de blocuri ridicate in perioada comunista sau cartierele ridicate dupa ’89, pot fi delimitate relativ usor.

Unele cartiere au cate doua denumiri iar altele nu o denumire proprie, fiind numita o zona mai mare care cuprinde mai multe cartiere. Sau un cartier cuprinde mai multe zone. De exemplu Dacia este o zona dar o parte tine de cartierul Tomis III iar o parte de Anadalchioi. Brotacei si Ciresica sunt tot zone, ambele din cartierul Tomis Nord. La fel si Poarta 6 este o zona in jurul Portii 6 de intrare in Port dar face parte din cartierul Faleza Sud. De aceea veti vedea multe nume cunoscute care lipsesc din lista de cartiere, ele fiind de fapt niste zone, de exemplu Podul de Butelii, Trocadero, Casa de Cultura, Catanga, Capitol si multe altele.

In Constanta exista (la nivelul anului 2015)  52 cartiere, dupa impartirea mea. Mai jos sunt enumerate in ordine alfabetica, inclusiv cele in dezvoltare. Lista nu este oficiala, nu este completa si poate isca multe controverse despre modul de impartire a acestora. In paranteza sunt trecute si alte denumiri populare ale cartierului. Prima data, o harta (neoficiala) a cartierelor din Constanta :

harta cartiere constanta

Limitele cartierelor au diferite culori :

  • rosu – cartierele predominant cu blocuri
  • verde – cartierele predominant cu case
  • violet – cartierele in dezvoltare
  • albastru inchis – zone predominant industriale
  • albastru deschis – zone predominant comerciale

Si enumerarea in ordine alfabetica:

  1. Anadalchioi
  2. Badea Cartan
  3. Bratianu
  4. Campus
  5. Centru
  6. Centrul Vechi (Peninsula)
  7. CET
  8. Coiciu
  9. Compozitori
  10. Constanta Sud
  11. Delfinariu
  12. Faleza Nord
  13. Faleza Sud
  14. Far
  15. Gara
  16. Halta Traian
  17. I.C.I.L.
  18. Inel I
  19. Inel II
  20. Km. 4
  21. Km. 4-5
  22. Km. 5
  23. Mamaia Sud
  24. Mamaia Centru
  25. Mamaia Nord
  26. Medeea
  27. Palas
  28. Palazu Mare
  29. Parcul Tabacarie
  30. Portul Constanta Nord
  31. Portul Constanta Fluvial
  32. Portul Constanta Sud
  33. Sanatoriu
  34. Sere
  35. Stadion
  36. Tomis I
  37. Tomis II
  38. Tomis III
  39. Tomis Nord
  40. Tomis Plus – Boreal
  41. Universitate
  42. Veterani
  43. Viile Noi
  44. Zona comerciala Nord
  45. Zona comerciala Sud
  46. Zona comerciala Vest
  47. Zona industriala (Palas)
  48. Zona industriala Caraiman
  49. Zona industriala CET
  50. Zona industriala Oierie Palas
  51. Zona industriala Oil Terminal
  52. Zona industriala Valu lui Traian

Cu un click pe numele cartierului se poate ajunge la un articol dedicat (daca exista) unde sunt detaliate provenienta numelui, denumiri anterioare, amplasare, dimensiuni, ciudatenii si particularitati, strazi din cartier sau fotografii.

Bibliografie

Acest articol a fost publicat în Locuri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Cartierele din Constanta

  1. yigru-zeltil zice:

    Aștept cu nerăbdare articolele despre fiecare cartier în parte. Până atunci, vreau să contribui cu mai multe informații/sugestii/etc.:
    1) Academia Navală sau cel puțin zona de la/lângă intersecția Baba Novac-Dezrobirii/Soveja – este cunoscută ca „zona Catanga”.
    2) Un link interesant pentru istoria cartierului Anadalchioi: http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/politic/file-de-istorie-cum-s-a-schimbat-cartierul-anadalchioi-din-1936-pana-astazi-450046.html
    3) Zona Badea Cârțan este considerată cel mai adesea ca făcând parte din Tomis Nord. Totuși, am aflat de la Zetu Harry că, inițial, Tomis Nord și Badea Cârțan erau delimitate în 4 zone: Tomis 4, 5, 6 și 7 (Tomis 7 fiind Badea Cârțan).
    4) Zona Cimitirului Central și cartierul Berechet (http://ro.wikipedia.org/wiki/Berechet_%28cartier_%C3%AEn_Constan%C5%A3a%29) nu sunt una și aceeași zonă?
    5) Ce zonă este „Camp”?
    6) Cartierul Consilierilor mai este cunoscut și sub numele de Rotterdam (după strada cu același nume).
    7) I.C.I.L. este încă folosit, dar tinde să fie din ce în ce mai folosită denumirea de „zona Kaufland”.
    8) Zona Stadion mai are și ea o denumire: Cartierul Primăverii (după strada cu același nume).
    9) Campus și Universitate nu pot fi considerate una și aceeași zonă, chiar dacă este o diferență vizibilă dintre zona din jurul străzii Diamantului și zona din jurul Aleii Universității?…

  2. yigru-zeltil zice:

    Uitându-mă pe wikipedia, văd că mai sunt și alte denumiri alternative (precum Groapă pentru zona Berechet/Cimitirul Central), dar și zone pe care – până și eu trebuie să recunosc – nu le știam, precum Victoria (care pare să fie, totuși, doar o subdiviziune a Peninsulei. Mai vorbim… deși presupun că Zetu știe deja mai multe decât mine! 🙂

  3. yigru-zeltil zice:

    *3) Am găsit chiar acum informații despre… Tomis 4-8: http://z15.invisionfree.com/DOBROGEA_DEVELOPMENT/index.php?showtopic=51 Se pare că m-am înșelat mai devreme, îmi cer scuze.

  4. simplicityct zice:

    @yigru-zeltil
    1. Da, se mai numeste si Catanga. Am preferat sa las denumirea generica de Inel 1, neavand niste date concrete despre limitele zonei.
    2. Da, cei de la Ziua au mai scris in ultimele luni niste articole despre istoria cartierelor pe baza unei harti de la Arhive. Sunt ok dar „mina de aur” ar fi chiar harta respectiva pe care sper sa am timp sa o cer si sa o consult la Arhive.
    3. Badea Cartan e considerata Tomis Nord in special de cei care locuiesc in Badea Cartan si nu le place numele, considerand ca suna mai bine Tomis Nord. Exista chiar si un Tomis 8, initial.
    4. Berechet ar fi de fapt zona de case dintre Podul de Butelii si Halta Traian. Zona cimitirului central (cimitirelor, ca sunt mai multe) este undeva intre cartierul ICIL si cartierul Inel II. Eu le-am incadrat in cartierul ICIL. Pe Wikimapia, de exemplu, apare marcat cartierul Berechet in zona Scoala 8 – Salvare – Intim, ceea ce cred ca e gresit. Dar cum nu avem cartiere oficiale, fiecare considera cum a auzit el (mai mult sau mai putin corect).
    5. Camp (in sensul de teren cultivat) ar fi zona de la intersectia Dezrobirii-Eliberarii spre Halta Traian, unde inainte de a se construi blocurile era doar un camp.
    6. Numele de Rotterdam si l-au ales ei ca sa devieze atentia de la faptul ca terenurile respective au fost luate in majoritate de consilieri (au fost date cu destinatie). Dar lumea il cunoaste in continuare sub numele de „Consilieri”. Si nu putem sa-l consideram un cartier separat, mai mult un „cvartal” sa zicem, o parte din cartier. Face parte din Faleza Nord.
    7. Da, mai ales de cei care nu au prins ICIL-ul. Plus ca este mai usor de localizat si suna mai bine.
    8. Si aici aceeasi explicatie : suna mai bine Primaverii, aduce a cartierul exclusivist din Bucuresti. Dar este doar o „inventie” a celor de acolo. Asa cum cei din Faleza Sud incearca sa foloseasca „Faleza Sud” si nu Poarta 6, care nu prea suna bine (dar aici Faleza Sud chiar e cel oficial).
    9. Ba da, asa le-am si considerat. Prin „Universitate” ma refeream la Universitatea veche, cea de pe Mamaia. Poate la un moment data o sa pun si o harta cu impartirea aferenta (cel putin dupa parerea mea).

  5. simplicityct zice:

    Se mai numeste si Groapa pentru ca inainte de a se ridica blocurile (intre strazile Eliberarii, Bravilor, Caragiale si Dumitru Marinescu) acolo era chiar o groapa, o vale, umpluta cu gunoaie. Dar prefer sa nu folosesc denumirile cu caracter peiorativ ca nimanui nu-i place sa locuiasca intr-un cartier cu nume urat. Am considerat ca face parte din Inel 2. Nici eu nu am auzit de Victoria in centru decat intr-un singur loc (dar nu mai stiu unde). Cred ca e doar o greseala. In schimb am mai auzit de zona Victoria ca fiind la interesectia Tomis cu Poporului/Ratiu. Cate mai sunt de zis…dar nu e timp destul.

  6. dina zice:

    Eram curioasa unde pot gasi sau daca stie cineva anii aprox. cand au aparut unele cartiere de blocuri(INEL I,II),cu ce scop(gen blocurile cu ap f mici dintre Cismelei si Suceava) si ce era inainte acolo ,(Medeea km 4-5 ,5 )etc

  7. simplicityct zice:

    @dina
    Informatiile nu prea se gasesc public, doar prin arhive sau pe la batrani care isi mai aduc aminte. O parte din aceste informatii le am dar nu am avut timp sa le scriu aici. La un moment dat, in functie de timpul disponibil, voi scrie cate un articol. Dar ca un raspuns pe scurt pentru intrebarile tale : primele blocuri din Inel I si II s-au construit in perioada 1979-1980, apartamentele foarte mici din Tomis Nord (confort 3) au fost construite pentru forta de munca „de la tara” (se construia cate un mini-cartier pe an, Tomis Nord e format din 5 astfel de mini-cartiere), in Medeea sunt case care au aparut muncitorilor germani iar in zona km 4-5, km 5 era teren arabil. Asta doar asa, in mare. Mai treci pe aici, poate voi structura cumva aceste informatii.

  8. dina zice:

    Eram curioasa in privinta blocurilor cele mai vechi cu ap f .f.mici din Tomis Nord, pt ca acolo nu era o zona industriala sau iin apropiere (gen CET, poarta 5,6 etc).Cineva presupunea ca ar fi fost construite pt cei care lucrau la dezvoltarea statiunii Mamaia,altii ca pt muncitorii de la Midia.
    Mult succes!E interesant ,iar informatii sunt putine

  9. Dan zice:

    Era interesant daca se putea da click pe numele cartierului, trimitandu-te la harta cu acel cartier delimitat, astfel incat sa vezi exact ce strazi sunt in acel cartier. Sau macar sa te trimita la o lista de strazi din cartierul respectiv.

  10. simplicityct zice:

    @Dan
    Da, era interesant si la un moment dat se va face. Cu mult mai multe detalii decat harta sau lista de strazi. Dar inseamna o gramada de timp, pe care acum il am foarte limitat. Dar se va face, intrun viitor apropiat (sper).

  11. simplicityct zice:

    @Dina
    Blocurile din Tomis Nord nu au fost facute in mod special pentru muncitorii dintr-o anumita zona industriala. Nici macar pentru dezvoltarea statiunii Mamaia (mai greu a fost de construit cartierul Tomis Nord decat Mamaia). Tomis Nord a fost conceput ca o aglomeratie de cartiere-dormitor in care sa locuiasca cei care au venit din alte zone ale tarii (inclusiv de la tara). S-au construit Tomis III, IV, V, VI, VII, VIII dar lumea le stie pe ultimele sub numele general de Tomis Nord. Sunt cartiere numai cu blocuri, multe turnuri (vezi „zidul chinezesc”), in care sa incapa multa lume, de toate felurile. De aici si varietatea de apartamente, de la confort zero si duplexuri la confort trei. De altfel este si cel mai aglomerat cartier al Constantei (si de aici o gramada de probleme actuale).

  12. Anonim zice:

    Stie cineva ce intreprindere ce constructii a construit blocurile din zona Ciresica-Cismea in 1974 ? Unde as putea gasii o informative ca asta? Multumesc

  13. simplicityct zice:

    S-ar putea sa fie construite de Vila S.A., ca multe blocuri din Constanta.Dar e doar o banuiala. Cel mai sigur e sa gasesti pe cineva care are apartamentul de la inceput (ar cam trebui sa fie pensionar de acum) si la actele casei ar trebui sa aiba fisa tehnica a apartamentului, in care scrie constructorul, suprafata, gradul de cutremur, etc. Sau poate gasesti un administrator de bloc de pe acolo care are cartea tehnica a blocului. Daca gasesti, please share with us.

  14. vasilescu george zice:

    cartierul TOMSI NORD a fost construit de Trustul de Constructii Locale (TCL) acum se numeste COMCM zona REAL 2 am eu titlu de proprietate

  15. simplicityct zice:

    Da, COMCM S.A. (COMpania de Constructii-Montaj) de vis-a-vis de Real 2 se trage din fostul Trust de Constructii Locale, la fel ca si Scut SA (care era langa COMCM, peste calea ferata). Despre TCL se spune ca „a construit Constanta” sau macar o mare parte din ea. Deci foarte posibil sa fi construit si blocurile din Tomis Nord, fapt confirmat de Vasilescu George mai sus (cel putin pentru blocul lui). E bine de stiut. Multumim.

  16. Neacsu zice:

    Bună ziua, sunt din Ploiești și am găsit un ap. de vânzare care mi-a placut în cartier Tomis 3.Va rog îmi poate spune cineva la ce distanță este de stațiunea Mamaia? Va mulțumesc !!!

  17. simplicityct zice:

    In functie de adresa exacta din cartier, pot fi intre 2 si 3 km pana in Mamaia. Un cartier cu multe facilitati (mall, piete, parc, autobuze multe) dar si foarte aglomerat (probleme cu locurile de parcare, furturi etc). Daca Mamaia e principalul „obiectiv” cautat (2-3 luni/an) atunci cartierul e ok.

  18. Virgil zice:

    Salut! Am o mare rugaminte la voi,baieti/fete…Mai concret,dati-mi un sfat,unde se merita sa cumpar un ap.de 2-3 camere,in ce zona a Constantei,considerata o zona decenta,civilizata,maxim 50.000€? Nu ma intereseaza zona ultracentrala(banuiesc ca-i foarte scump),dar nici zona periferica.Ca sa fiu mai simplu si direct,eu sunt din Tulcea si doresc sa ma mut la C-ta.Deci,nu cunosc foarte bine zonele considerate decente.M-ar interesa un ap.de 2-3 camere(35-47.000€ max.)

  19. Adrian zice:

    @dina
    Inel I este impropriu spus. Denumirea de inel II vine de la al doilea inel rutier. Primul este Bd-ul Mamaia/I.G.Duca si al treilea este centura Aurel Vlaicu. Este modelul de dezvoltare cu bulevarde radiale si inelare, promovat de URSS in perioada respectiva. In cazul Constantei, datorita marii, bulevardele sunt niste jumatati sau sferturi de inel. Blocurile au fost construite intre 1979 si 1991 ca sa bordeze acest bulevard inelar. In locurile mai largi s-au construit mai multe randuri de blocuri pana la vechiul tesut urban de case al cartierelor Coiciu si Anadalchioi, sau spre exterior in zona Halta Traian/Compozitorilor sau Graniceri.
    Blocurile confort redus de pe Sucevei, Badea Cartan-Tulcei sau Obor(intre str. Bucuresti si Casa de Cultura), km4-5, Medeea, sunt consecinta inundatiilor din 1971-74 cand a existat un aflux mult mai mare de migranti rurali (sinistrati). A fost nevoie de mult mai multe apartamente, dar la acelasi buget de investitie, asa ca metoda a fost substandardizarea prin micsorarea suprafetei apartamentelor, a scarilor si micsorarea distantelor intre blocuri. Pentru ca aratau aproape ca niste favele si regimul de atunci vroia sa pastreze aparentele, s-au construit asa-zisele ziduri, la bulevard,ca sa le ascunda, in Tomis N si la Casa de Cultura. Nu la fel au facut in zona CET/Medeea, de exemplu. Au considerat ca e departe de Mamaia si de ochii turistilor. Majoritatea zonelor erau campiri salbatice sau gradini. In zona Inst. de Marina si Groapa-Pod Butelii au existat case, care au fost demolate.

  20. Dina zice:

    Interesant.Multumesc!In Tomis Nord , pe langa policlinica stomatologica al. Nufarului etc. sunt niste blocuri mai vechi ,anii 60 si ceva cred cu ap.cf 3 sau asa ceva. Credeam ca au fost construite pt muncitori dar acolo nu era nici o zona industriala ca la CET sau posrta 6.(Doar daca nu au fost pt cei care lucrau la statiunea Mamaia).Blocurile de4 etsje de pe Aurel Vlaicu de la Penny spre Satul de vacanta sunt date in folosinta in ’72-’74 si unele au fost proprietate locatarilor inca de atunci

  21. Dina zice:

    Referitor la Medeea…O cunostinta spunea ca parintii si multe alte familii au primit loturi de teren si autorizatii in Medeea (cam a III a strada paralela cu soseaua Cumpenei) ,de la primarie la inceputul anilor 70 ptconstructia caselor.Atunci s-a extins mult cartierul.Era si cale ferata acolo dar a fost mutata dupa cativa ani

Lasă un comentariu