Iarna nu-i ca vara

Acu’ vreo cateva saptamani a venit iarna. In Constanta. Da, surprinzator. Pe neasteptate. Pe nepregatite. Adica, na, intr-un oras cunoscut doar pentru litoral, mare si soare, e ceva nelalocul lui sa vina si iarna. In ianuarie, auzi tu. Bah, da’ sa anunti si tu ceva, bah vezi ca vin, bah vezi ca o sa dau cu zapada, bah vezi ca o sa fie urat… nimic, n-ai sa vezi. Ce ? Au anuntat astia pe toate posturile ca o sa fie cod galbior-oranj ? Chiar rosiatic ? Aaa, dar ne scuzati, alesii nostri locali cred ca nu au auzit. Cred ca erau departe, prin Brazilia. Sau prin Madagascar. Acolo unde toata lumea buna se duce.

Daaaa, si sa vezi : ne-a luat iarna pe nepregatite. In mijlocul lui ianuarie. Adica nu chiar in mijloc, mai de Boboteaza (oare „gerul Bobotezei” de la ce vine ?). Chiar daca se anuntau pe toate posturile „cod rosu !”, „cod rosu !”. A venit pe nepregatite. Iar !

Au durat ninsorile vreo doua-trei zile. Pe camp a viscolit mai mult, in oras nu.

Si-a trecut o saptamana… 16 ianuarie 2017 : gunoi-dupa-viscol-in-constanta

Mda, Polarisul a fost ocupat cu deszapezirea… Bineeee, a fost ocupat in primele zile, ca dupa aia n-am mai vazut nici o lama pe strada. Cred ca nu au avut cum sa ajunga cu masinile pana la ghena. Pai…surpriza ! Nici noi nu am avut cum sa ajungem cu masinile acasa. Sau sa plecam de acasa. Pentru ca parcarile si stradutele aveau juma’ de metru de zapada pe ele. Ar fi fost frumos sa poti sa scoti totusi masina din parcare la 10 zile dupa viscol. Ca deh, platesc niste impozite pentru ca niste angajati din Primarie sa-si faca treaba sa deszapezeasca strazile si pentru ca alti angajati din Primarie sa stranga gunoaiele. In acelasi timp. In fiecare zi. Adica nu o saptaman deszapezit, o saptamana gunoiul, o saptamana pauza. Da, da, sigur…Va rog sa nu-i deranjati pe asistatii sociali care stau acasa ca dupa aia nu va mai voteaza. Nici pe puscariasii de la Poarta Alba care sunt cea mai ieftina forta de munca, lasati-i sa stea frumos la caldurica, pe banii nostri. Ca, na, suntem oameni, ce naiba !

Si nu e doar un exemplu izolat :

gunoi-dupa-viscol-in-constanta-2

Si-au trecut doua saptamani … 20 ianuarie 2017 :

deszapezire-primarie-dupa-viscol-in-constanta

Da, doua saptamani, si din doua benzi una inca e blocata de zapada. Unde ?  Pe „strasse”, pe „corso”, pe Bd Tomis ala nou aranjat cu ocazia celor doua ture de alegeri. Mai precis fix in fata Primariei. Adica in buricul targului, in fata alesilor nostri. Inchipuiti-va cum erau celelalte strazi. De fapt nu e imaginatie, e doar aducere-aminte.

In aceeasi zi, pe latura cealalta a Primariei :

deszapezire-primarie-dupa-viscol-in-constanta-2

Parcarea de la Primarie. Cea cu plata, adica, teoretic, intretinuta, aranjata, dichisita, ca deh e la Primarie. Dichisita si … inzapezita. Toata. Masinile alea sunt parcate pe prima banda, parcarea e plina de zapada. Mai intreb cum erau celelalte parcari din oras, cele care nu sunt in fata Primariei ? Nu, ca deja mi-e scarba… Pe cealalta parte a drumului (in stanga imaginii) sunt niste locuri de parcare identice cu cele de pe partea cu Primarie, care sunt inchiriate de un restaurant din zona. Ghici ce ? Sunt deszapezite ! (se si vede o masina parcata in unghi, si nu e pe strada). Da, da’ ala e privat ! Pe ala il intereseaza de clienti ! Pe Primarie o doare undeva de „clienti”, adica de amaratii aia care vin cu dosarul si stau la cozi pe la usile lor.

Saptamana urmatoare, trei saptamani de la viscol, undeva in Faleza Sud :

bezna-dupa-viscol-in-constanta

Ce ne trebuie noua becuri, ca alea consuma, bre … BEZNA ! Ca la tara. Ce, nu se vede nimic in poza ? Nici eu nu vedem nimic din masina !

Undeva prin Km 4-5 :

bezna-dupa-viscol-in-constanta-3

Pai daca e lumina de la blocuri…ce rost mai au becurile pe strada ? Lasa-le bre stinse ca daca se ard ?

Tot prin zona, mai la bulivard, pe pod pe Sos Mangaliei :

bezna-dupa-viscol-in-constanta2

Sunt doar cateva exemple. Si nu a fost o singura noapte. A fost la fel in fiecare noapte de la viscol incoace.

In zona Doraly in continuare becurile de pe strada nu merg. Nici pe pod, nici pe sub pod, nici pe langa pod. Azi 22 februarie 2017. Si nu au mai mers de la viscol incoace. Vreo 6, 7 saptamani. Ca iti rupi gatul pe unde mergi ? Ca iti faci pantofii praf prin noroiul inca necuratat ? Ca nu vezi baltile in care calci ? Ca ti-e frica pe strada ca nu vezi nimic ? Ca nu vezi pietonii care traverseaza pe unde pot si ei ? Eeee, nimicuri … Oamenii au alte treburi de facut. Pentru ei noaptea e un ajutor, un prieten, noaptea pot sa dea ordonante, de exemplu, ca pe bezna nu ii vede nimeni. TEAPA, fraiere !

Pacat ca bezna asta deja a inceput sa faca victime : acum doua zile, seara, un pieton a fost accidentat pe trecerea pentru pietoni. Pentru ca de la trecere spre pod nu este nici un bec functional. Si asta doar din ce am vazut eu, trecand pe acolo, probabil nu e singurul.

Si nu e singura zona din oras unde nu sunt aprinse becurile pe strada, dar doar aici am apucat sa fac poze.

Cam ce asteptati ? Vara ? Sa fie ziua mai lunga ? Alo, Primaria, se aude ? Inca sunteti ocupati sa faceti clipul ala pentru Mamaia ? Dar de oras cand va ocupati ?

Acest articol a fost publicat în Asa NU și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu