27 martie – unirea Basarabiei cu Romania

Azi sarbatorim unirea Basarabiei cu Romaniei si postez acest articol la fiecare sarbatoare a unirii, asa cum am promis aici (si sper sa nu uit nici data viitoare).tricolor Pe 27 martie 2017 in Constanta nu s-a marcat acest eveniment decat printr-o reuniunea la Muzeul Militar (muzeul de pe Liliacului, din Km 4-5). Atat.

Pe 27 martie 1918, dupa destramarea Imperiului Rus si declararea autonomiei si independentei sub numele de Republica Democrata Moldoveneasca, Basarabia s-a unit cu Romania (pe atunci Regatul Romaniei). Asta se intampla dupa o ocupatie de 100 ani de catre rusi (din 1812) si dupa o ocupatie partiala (doar sudul) de vreo 300 ani de catre turci.

Probabil ca asta stim toti acum, mai ales daca ne-am uitat la televizor. In plus poate ca nu ar fi rau sa fac (inca o data, ca si la postarea initiala) un scurt rezumat al “unirilor” prin care a trecuta Romania de-a lungul timpului (harta initiala este preluata de pe Wikipedia, granitele cu rosu imi apartin).

1859, 24 ianuarie – unirea Moldovei cu Tara Romaneasca

Harta Romaniei - Moldova Tara Romaneasca

Pe atunci Moldova insemna Moldova de azi (romaneasca) fara Bucovina (pierduta in 1775) si fara Basarabia (pierduta in 1812), doar cu judetele Cahul, Ismail si Bolgrad (primite inapoi in 1856).

1878, 1 octombrie – pierderea sudului Basarabiei

Harta Romaniei - Romania fara sudul Basarabiei

Dupa razboiul de independenta din 1877-1878 Romania a fost obligata sa renunte la sudul Basarabiei in favoarea Rusiei in schimbul primirii Dobrogei (de nord), care apartinea de fapt Turciei (dar ea era invinsa).

1878, 14 noiembrie – unirea Romaniei cu Dobrogea

Dupa cedarea sudului Basarabiei Romania a primit Dobrogea, doar judetele Constanta si Tulcea. Sudul Dobrogei nu ajunge la Romania (nici nu avea de ce).

1913, 10 august – ocuparea Cadrilaterului

Harta Romaniei - Romania cu Cadrilaterul

Romania s-a implicat in Al Doilea Razboi Balcanic, impotriva Bulgariei. Bulgaria a pierdut iar prin Pacea de la Bucuresti din 10 august 1913 Romania anexeaza Cadrilaterul, judetele din sud – Durostor si Caliacra. Mutarea a fost foarte criticata de catre foarte multi romani, fiind o ocupare fara rost.

1918, 27 martie – unirea Romaniei cu Basarabia

Harta Romaniei - Romania cu Basarabia

Dupa revolutia rusa din 1917, cand a inceput sa se destrame Imperiul Rus, Basarabia si-a declarat independenta la 24 ianuarie 1918, sub denumirea de Republica Democratica Moldoveneasca (numele de Basarabia oricum nu avea nici o relevanta pentru Moldova, el tinea mai mult de Valahia). La 27 martie s-a unit cu Romania (sau cu Moldova actuala, Tara Romaneasca fiind atunci sub ocupatie germana, bulgara si austro-ungara). La acea data Basarabia includea si judetele din sud (Cahul, Ismail, Bolgrad) si tinutul Herta (deasupra Botosaniului) dar nu includea si actuala Transnistrie (care nu avea treaba cu Moldova/Basarabia).

1918, 28 noiembrie – unirea Romaniei cu Bucovina

Harta Romaniei - Romania cu BucovinaBucovina facea parte din Moldova pana cand, in 1774, a fost ocupata de Imperiul Habsburgic. Dupa dezmembrarea imperiului (habsburgic initial, austro-ungar apoi) Bucovina hotaraste unirea cu Romania la 28 noiembrie 1918.

1918, 1 decembrie – unirea Romaniei cu Ardealul

Harta Romaniei - Romania cu Ardealul

Ardealul, oarecum liber si el dupa caderea Imperiului Austro-Ungar se uneste cu Romania la 1 decembrie 1918. Acum este perioada Romaniei Mari, perioada in care Romania are cea mai mare suprafata din istoria ei moderna.

1940 – pierderile din Al Doilea Razboi Mondial

Ca urmare a tratatului Germano – Sovietic (Ribbentrop – Molotov) Romania pierde in favoarea Rusiei Bucovina de Nord (partea din Bucovina care este si acum in Ucraina), Herta (acum in Ucraina) si Basarabia (impartita acum intre Republica Moldova si Ucraina). Prin Tratatul de la Craiova Romania pierde Cadrilaterul in favoarea Bulgariei (… sau il reda Bulgariei…). Nordul Transilvaniei a fost pierdut si el in 1940. In 1941 Romania a recucerit Bucovina de Nord, Herta si Basarabia, si chiar mai mult, teritoriul dintre Nistru si Bug, care nu ii apartinea. Dar la sfarsitul razboiului Romania pierde definitiv Bucovina de Nord, Herta, Basarabia si Cadrilaterul, ajungand la granitele pe care le stim astazi.

Harta Romaniei - Romania actuala

Deci in 150 de ani de la aparitia formala a Romaniei, au avut loc o multime de schimbari ale granitelor, multe impuse de alte puteri.

In acest moment Romania nu are pretentii teritoriale de la alte state.

Asupra Cadrilaterului nu ar avea de ce sa aiba pretentii, pentru ca a fost oricum 400 ani sub stapanire otomana in cadrul Dobrogei, Dobroge care a fost doar pentru perioada scurte de timp sub stapanire romaneasca in jurul anilor 1400.

Asupra Bucovinei de Nord si a Hertei poate sa aiba pretentii, fiind provincii istorice vechi ale Moldovei, dar nu cred ca mai e cazul in ziua de azi, cand consideram ca avem o Europa civilizata.

Asupra Basarabiei, la fel, Romania poate sa aiba pretentii, fiind tot o provincie romaneasca veche, dar nu se pune problema in acest mod. Basarabia (Republica Moldova) este o tara independenta si daca ei vor vrea sa ne unim si daca noi vom fi de acord (ar trebui) atunci s-ar putea infaptui o unire. Dar doar de bunavoie, nu fortata. Basarabia includea si judetele din sud care acum apartin Ucrainei. Probabil ca o disputa interstatala cu Ucraina asupra acestor judete nu si-ar avea locul acum. Republica Moldova de azi include si Transnistria, care nu facea parte din Moldova, a fost doar o redesenare a granitelor de catre Rusia cu anumite scopuri. Deci nu ar trebui sa ne intereseze acest teritoriu. Poate doar in cazul in care Republica Moldova s-ar uni cu Romania ar fi interesant un schimb de teritorii cu Ucraina : sa ia ei Transnistria si sa cedeze sudul Basarabiei, dar nu cred ca i-ar interesa pentru ca Transnistria e mai mult rusa acum decat ucraineana. Dar pentru noi sudul Basarabiei ar fi avut o pozitie strategica.

Ajunge cu supozitiile. Sa ne aducem aminte ca am sarbatorit Unirea.

Si la fiecare data importanta (de unire) voi aduce aminte acest lucru si voi pune un link catre acest articol (sper ca data viitoare sa nu uit). Deci :

Acest articol a fost publicat în Istorie și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la 27 martie – unirea Basarabiei cu Romania

  1. Anonim zice:

    Interesante hărțile cu Uniunea Sovietică, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia la 1859, 878…

  2. Anonim zice:

    mai traieste autorul?

Lasă un comentariu