13 motive pentru care urasc orasul pe care-l iubesc, Constanta

Da, pot sa zic ca imi iubesc orasul. Sau cel putin incerc. Ca aici traiesc. Dar am si multe motive pentru care il urasc. Cu ce sa incep, ca parca vin toate peste mine (motivele). Aaa, cu cel mai important :

imi urasc orasul constanta

  1. Il urasc pentru ca timp de 15 ani a avut poate cel mai mizerabil primar din tara si ca nu a facut nimic ca sa schimbe asta. (nu, nu am simpatii politice pentru nimeni, dar trebuia sa incep cu asta)
  2. Il urasc pentru ca nu are o viata culturala mai bogata, asa cum au alte orase din Romania, de genul Clujului, Iasiului, Brasovului etc. Nu mai compar cu orase din Europa ca ma apuca plansul. Sunt doar o mana de oameni care se chinuie sa mai faca putina cultura in orasul asta condus de oameni fara cultura.
  3. Il urasc pentru ca nu are nici macar o singura pista pentru biciclete. Si nu imi ziceti de pista de pe Digul de Nord sau pista de pe promenada din Mamaia, ca alea nu sunt piste pentru biciclete, alea sunt praf in ochi pentru votanti si bataie de joc pentru biciclisti.
  4. Il urasc pentru ca nu (mai) are parcuri. Singurul care seamana a parc (Tabacarie) este din ce in ce mai mic, neingrijit si sufocat de constructii. Restul nu sunt parcuri, sunt niste incercari nereusite.
  5. ll urasc pentru ca sunt un milion de pensionari care nu au mai iesit din oras de la Revolutie incoace si carora li se pare ca orasul asta e un fel de Micul Paris si ca arata extraordinar de bine. Fata de perioada anilor ’90, da, arata mai bine. Dar fata de alte orase din Romania (nu mai zic din Europa), arata cu cel putin 10-20 de ani in urma ca civilizatie. Si pensionarii astia ii aroga toate meritele lui Mazare, si, daca maine ar fi alegeri, tot pe el l-ar alege primar, chiar daca ar fi in continuare in puscarie.
  6. Il urasc pentru ca nu s-a mai construit nimic in ultimii 25 ani in materie de infrastructura.  Nici un bulevard nou, nici un pod nou, nici un tunel/pasaj nou, nimic. Doar niste amarate de sensuri giratorii, gandite parca de cel mai prost om din curtea scolii.
  7. Il urasc pentru ca inca avem cartiere intregi fara strazi asfaltate. Exact ca la tara. Cu drumuri pietruite sau de pamant. In anul 2015 in orasul care se vrea a fi al doilea dupa Bucuresti. Si nu un singur cartier, ci 6 (sase). 6 cai frumosi ? Nu, 6 rapciugosi. Va las placerea de a le gasi singuri pe cele 6.
  8. Il urasc pentru ca este plin de cocalari si manelisti. La orice colt ii vezi cu un lant gros atarnand de gat, cu burtile pe afara, cu muzica la maxim in masina sau rastigniti care mai de care pe cate o canapea la terasa cat mai aproape de strada ca sa ii vada cat mai multa lume.
  9. Il urasc ca in afara de Port care este plin de spagi si de turism care merge doar doua luni pe ani in rest nu exista locuri de munca bune in Constanta. Ma refer la o fabrica mai mare, la un parc industrial, la un centru IT, la orice care ar avea nevoie de forta de munca calificata. Noroc de marinari ca aduc bani acasa. Ca in rest toata lumea lucreaza in magazine (de cartier sau hipermarketuri) si intermedieri financiare (banci, asigurari, schimb valutar, amanet, IFN). Nimic care sa aduca plus-valoare. Nu avem nici un investitor important in Constanta.
  10. Il urasc pentru ca nu a fost in stare sa atraga niste fonduri europene importante iar din cele care s-au atras s-a furat ca-n codru. Ganditi-va ca renovarea Centrului Vechi a costat aproape 100 milioane de euro. Niste pavele, conducte de apa schimbate, felinare si doua banci. Ca idee de comparatie, un bloc de 10 etaje costa cam 1 milion de euro la cheie. Vi se pare ca toate renovarile din Centrul Vechi (doar strazile si faleza) fac cat aproape 100 de blocuri de 10 etaje ?
  11. Il urasc pentru ca avem o plaja dezolanta. Nu vorbesc de Mamaia. Vorbesc de cele din oras, de Modern, de 3 Papuci, de Tataia, de faleza in general. Pline de buruieni si boschetari, fara nici o amenajare, nimic. Atatia ani de zile si nici un fir de nisip miscat.
  12. Il urasc pentru ca pietonul este considerat un fel de daunator, un gandac, un sclav care nu merita nici cea mai mica atentie. Trotuarele arata ca dupa bombardament. Pline de gropi. Pline de masini parcate. Pline de terase. Doar in cele 6 cartiere de mai sus nu au gropi, masini si terase pe trotuare. Dar asta doar pentru ca acolo NU SUNT trotuare.
  13. Il urasc pentru ca isi umileste batranii in fiecare luna la „cozile saraciei” (sau „cozile umilintei”). Cozile alea la care stau de la prima ora pentru o punga cu malai si un pui. Batranii care, cand erau mai in putere, au construit orasul asta (sau l-au hranit sau l-au imbracat sau l-au mobilat sau sau sau). Iar acum sunt umiliti, saraciti si prostiti in asa hal incat sunt convinsi de fiecare data sa voteze aceeasi persoana.

Mai sunt multe dar ma opresc aici ca sa nu devenim prea pesimisti. Ca parca vad undeva o luminita la un capat al tunelului…

Acest articol a fost publicat în De ce ? și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu