Unde-i Centrul Constantei ?

simplicitypedia mini locuri

Nu, nu ma refer la faptul ca Centrul orasului arata deplorabil, ca Centrul Vechi e intr-un continuu santier dupa zeci de ani de nepasare sau ca, de fapt, nu mai avem un Centru. Ma refer chiar la determinarea fizica a centrului Constantei, orice am intelege noi prin Centru.

La prima strigare majoritatea ar numi ca Centru zona Miga (intersectia bulevardelor Tomis si Ferdinand) si probabil ca nu gresesc foarte mult. E o intersectie de doua bulevarde care vin din doua directii principale (din cele trei), adica nord si vest (lipseste sudul), deci ar merge.

O alta varianta, undeva in fata Prefecturii (Primariei, Casei Albe), pe Bd Tomis era marcat un „Kilometru Zero„, la doar cateva sute de metri de „centrul” de mai sus. Sunt multe orase care au centrul in fata Primariei dar la noi nu prea se potriveste.

O a treia varianta ar fi Centrul Vechi, mai exact Piata Ovidiu. Este si aici tot un „centru”, unul foarte important acum cativa zeci de ani, dar fara cai de acces (nici nu mai trebuie acum). Ca o curiozitate, prelungirea bulevardului IC Bratianu spre est (spre centru) ar ajunge fix in Piata Ovidiu. Si cum Bd IC Bratianu este axa est-vest a orasului, axa de impartire intre nord si sud, atunci Piata Ovidiu ar fi chiar in „centru” fata de nord si sud.

O a patra varianta ar fi ceea ce eu numesc „centrul rutier al Constantei” : zona ICIL, mai exact intersectia bulevardelor IC Bratianu si 1 Decembrie, unde e Kaufland. De ce e centru ? Pentru ca aici se intersecteaza bulevardele dinspre nord (Lapusneanu – 1 Decembrie), vest (IC Bratianu) si sud (1 Mai – Sos Mangaliei) si e si foarte aproape de Gara, „centrul feroviar al Constantei”.

Si o a cincea varianta ar fi centrul geografic (sau centrul de greutate), adica punctul in care daca ai sprijini harta orasului (facuta dintr-un material solid) aceasta ar sta in echilibru (chestie de fizica). Cu doua sub-variante. Putem sa luam in considerare orasul ca fiind partea populata, fara extreme, adica fara Mamaia, fara Palazu-Carrefour, fara iesirea spre Valu Traian de la capatul lui 48 incolo, fara depozitele Oil Terminal de dupa Praktiker si fara Port. Si atunci harta orasului ar fi ca mai jos, dungile rosii ar fi impartirea egala intre est si vest, respectiv nord si sud iar intersectia lor ar fi centrul geografic al orasului.

centrul geografic constanta 7

Adica, in prima sub-varianta, centrul geografic ar fi undeva prin Inel 2, pe Str Eliberarii intre strazile Prieteniei si Dumitru Marinescu, adica pe unde e statia de autobuz pentru 51. Problema unui oras care se dezvolta asimetric (pentru ca in est avem marea) este ca centrul se va muta tot timpul in sens opus fata de obstacol, adica spre vest, nordul si sudul dezvoltandu-se aproximativ egal atat timp cat nu apar alte obstacole. Deci nu se va dezvolta tot timpul sub forma de cerc (rotund), cum e Bucurestiul, care isi pastreaza mereu Centru (geografic, istoric, popular, etc). Noi vom tot abandona centrele vechi si ne vom muta cu centrul din ce in ce mai mult spre vest, pe masura ce orasul creste. Am abandonat Centrul Vechi si am stabilit Centrul in zona Miga, in intersectie. Acum suntem pe cale sa abandonam zona Miga si sa mutam Centrul spre zona ICIL, in alta intersectie, din cauza accesului greoi spre zona Miga. Continuand acelasi trend, probabil ca in maxim 30 de ani Centrul orasului se va muta in zona BIG-Butelii, urmatoarea intersectie importanta, cu acces usor prin strazi largi catre toate directiile. Si probabil Cora Bratianu va fi „mall-ul central” iar apartamentele din zona vor fi „in buricul targului”.

A doua sub-varianta ar fi sa consideram orasul in intregul lui, adica tot teritoriul administrativ, sa includem si partile pe care le-am exclus mai sus, inclusiv tot Portul, cu tot cu Portul Agigea Sud, care face parte tot din Constanta. Fiindca Portul are o suprafata foarte mare, atarna mult in stabilirea centrului geografic, „tragand” spre el intersectia celor doua linii mediane.

centrul geografic constanta 4

Astfel centrul geografic ar fi in acest caz (si tehnic cam asa trebuie sa fie) undeva aproape de Poarta 5 (zona Far) dar un pic spre Port, nu spre oras. Da, luand in calcul teritoriul administrativ al orasului centrul geografic al Constantei este la Poarta 5. Adica zonele Far, Billa, Abator, SNC-Scafandri ar fi considerate zone ultracentrale 🙂 .

Deocamdata lasam Centrul la locul lui, adica in zona Miga, intersectia Tomis cu Ferdinand (chiar de este ceva mai spre nord fata de normal si avantajeaza zonele nordice, acestea devenind mai „centrale”, prin referinta la acest punct).

Intr-o postare viitoare voi face si o impartire a orasului (a cartierelor) in functie de cat de „centrale” sunt. (Later edit : aici )

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Locuri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Unde-i Centrul Constantei ?

  1. Anonim zice:

    Nu cumva Constanta este un oras fara centru?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s