Cum ajung din Moldova (Iasi, Bacau, Suceava) in statiuni pe litoral (Eforie, Costinesti, Neptun, Mangalia, Vama Veche), pe autostrada sau nu, fara a intra in Constanta ? (2016)

Dupa cum ziceam aici, iata unele indicatii despre cum se poate ajunge din Moldova in statiunile de pe litoral, fie ele Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai sau Vama Veche, folosind sau nu autostrada, fiind multi cei care pun astfel de intrebari pe net.

Luam ca punct de plecare Bacaul, pe E85, fiind cam centrul Moldovei, si ca punct de sosire Vama Veche, aproape de granita cu Bulgaria.

1. Varianta pe autostrada, VARIANTA RECOMANDATA, cea mai simpla si cea mai rapida, drum bun si foarte bun (432km, 5h15min):moldova litoral autostrada

Din Bacau tii DN2 / E85 spre Focsani. La intrare in Focsani e un sens giratoriu langa Dedeman unde tii drumul tot inainte, pe varianta, printre Dedeman si Petrom. La intersectia (sens giratoriu) cu DN 23/ Bd. Brailei faci stanga spre Braila pe acest DN23. La intrare in Braila (tii) dreapta pe centura si la terminarea centurii faci tot dreapta spre Constanta pe DN21/E584. Inainte de intrarea in Baraganu este o bifurcatie unde faci stanga spre Tandarei. In centrul Tandareiului faci stanga spre Constanta/Harsova si imediat dreapta in 400m spre Fetesti. La iesire din Tandarei drumul principal face brusc stanga, deci urmati-l pe acesta la stanga (DJ212) nu pe cel care o ia inainte (DJ201) si care e intr-o stare mai proasta. In Fetesti drumul te duce pe un pod peste calea ferata, il traversezi si faci imediat stanga (e ca o centura)  pana la intersectia cu strada principala din Fetesti (DN3B) unde faci stanga si urmezi indicatiile spre autostrada A2 spre Constanta. Urci pe autostrada, platesti taxa de pod, 13 lei pentru autoturisme (din 30 aprilie 2015 se poate plati si prin SMS, inainte sau dupa ce traversezi).

Statie-Taxare-Pod-FetestiRecomand plata prin SMS a taxei de pod, chiar daca este mai scumpa cu 1-2 lei fata de plata cash, dar nu mai stai la cozi, care de multe ori pot fi kilometrice la propriu. La statia de taxare te incadrezi frumos pe banda 2 sau 3 (banda 1 e cea de la marginea din dreapta, e numai pentru cash, acolo se formeaza cozile), treci ca prin branza fara sa opresti la ghiseu (dar totusi redu viteza la ceva decent, gen 20-30km/h) si iti continui drumul. Apoi poti sa platesti prin SMS (sau la benzinarii) pana a doua zi la ora 24:00 dar totusi trimite SMS-ul acum ca sa nu uiti. Trimiti un SMS la 7577 cu textul format din “numarul de inmatriculare a masinii, spatiu si cifra 1 pentru masina sub 8 locuri si sub 3.5t”, adica de exemplu  “CT33ABC 1”, nu conteaza daca scrii cu litere mari sau mici. O sa primesti un mesaj inapoi cu “Vrei peaj pentru CT33ABC ….? “ (peaj inseamna aproximativ taxa de trecere de pod, am mai invatat un cuvant nou cu ocazia asta). Raspunzi inapoi tot prin SMS cu textul “DA” (la fel, nu conteaza cu litere mari sau mici) si primesti un alt SMS de confirmare ca “S-a emis peaj pentru CT33ABC, valabil pana la data de ___ (pana la anul)”. Toata treaba asta costa cam 2.6euro+TVA, adica pana in 15 lei, in functie de operator (Vodafone, Orange, Telekom sau RDS). Pastreaza SMS-ul de confirmare ca este singura ta dovada ca ai platit. Amenda pentru neplata este de 10 ori valoarea taxei, adica 130 lei, si iti vine acasa mai tarziu. Plata prin SMS functioneaza doar pentru masinile inmatriculate definitive in Romania (adica fara numere de Bulgaria, Italia etc sau numere rosii).

spre constantaIn apropiere de Constanta, urmezi semnele “spre Eforie” (directia inainte) iar la sensul giratoriu faci dreapta spre Mangalia. Pe acest drum (DN39 / E87) sunt insirate toate statiunile, Eforie Nord, Techirghiol, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Aurora Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche:bucuresti litoral autostrada 2

In perioada aceasta, adica de prin 2010 incoace, se tot lucreaza la Podul de la Agigea, insemnand mereu restrictii de circulatie, restrictii care creaza cozi mari de masini. Dar din 2015 s-a deschis si podul nou de la Agigea, care impreuna cu soseaua de legatura cu DN39A (din 2016), formeaza o ruta alternativa de ocolire a podului vechi de la Agigea si a localitatii Agigea, cu iesire inainte de Eforie Nord. Podul nou de la Agigea mai este numit si „podul lui Tariceanu”, cel care dadea lectii de inginerie aroganta ziaristilor pe pod dar el nici macar nu avea habar pe ce pod se afla si despre ce pod vorbeste (un link pe YouTube).

traseu podul nou agigea

Adica inainte de iesirea de pe autostrada/centura A4 spre Agigea, se desprinde o bretea spre dreapta care indica spre Portul Constanta. Urca pe aceasta bretea, se vede podul vechi de la Agigea pe dreapta, se traverseaza drumul normal spre statiuni (DN39) si te intalnesti din nou cu prelungirea centurii A4 spre Portul Constanta. Cam in 2 km este un sens giratoriu, faci dreapta spre Portul Constanta Sud, traversezi noul pod de la Agigea si ajungi intr-un alt sens giratoriu. Drept inainte este intrarea in Port (Poarta 10b) dar nu ne intereseaza, insa a doua iesire din sens este spre Eforie/Mangalia (are si indicatoare). De aici este o sosea cu cate o banda pe sens iar dupa mai putin de 2 km se iese intr-o sosea cu aspect de autostrada (dar cu asfalt din anii ’80) care spre dreapta iese inainte de Eforie Nord, unindu-se cu DN39. Atentie : trebuie sa tii drumul tot inainte peste podul peste DN39 daca vrei sa mergi spre Eforie/Mangalia, altfel daca nu traversezi podul va trebui sa faci obligatoriu dreapta inapoi spre Constanta. Astfel ai ocolit si podul vechi (cu cozi imense de obicei) si localitatea Agigea.

2. Varianta prin Harsova, daca nu iti place autostrada, drum bun si foarte bun (429km, 5h30min):moldova litoral harsova

Din Bacau tii DN2 / E85 spre Focsani. La intrare in Focsani e un sens giratoriu langa Dedeman unde tii drumul tot inainte, pe varianta, printre Dedeman si Petrom. La intersectia (sens giratoriu) cu DN 23/ Bd. Brailei faci stanga spre Braila pe acest DN23. La intrare in Braila (tii) dreapta pe centura si la terminarea centurii faci tot dreapta spre Constanta pe DN21/E584. La iesire din Viziru se face un drum la stanga spre Cuza Voda / Constanta pe DJ211A/DJ212. Dupa Gura Ialomitei urmeaza intersectia cu DN2A/E60 unde faci stanga spre Giurgeni/Harsova/Constanta. La Giurgeni platesti taxa de pod, 11 lei pentru autoturisme. La intrare in Ovidiu, la sensul giratoriu faci dreapta pentru a intra pe autostrada (de fapt pe centura A4), de pe care cobori la urmatorul sens giratoriu, unde faci dreapta spre Mangalia. Pe acest drum (DN39 / E87) sunt insirate toate statiunile, Eforie Nord, Techirghiol, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Aurora Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche :bucuresti litoral E60 2

Ca sa ocolesti podul vechi de la Agigea, care de obicei este foarte aglomerat in sezon din cauza restrictiilor de circulatie, urmeaza traseul descris mai sus, la „varianta 1 – pe autostrada”, pentru a merge pe podul nou.

3. Varianta prin judetul Tulcea, traversare cu bacul, cel mai scurt si mai pitoresc drum, drum bun si foarte bun (418km, 5h40min+bacul):moldova litoral tulcea macin

Din Bacau tii DN2 / E85 spre Focsani. La intrare in Focsani e un sens giratoriu langa Dedeman unde tii drumul tot inainte, pe varianta, printre Dedeman si Petrom. La intersectia (sens giratoriu) cu DN 23/ Bd. Brailei faci stanga spre Braila pe acest DN23. La intrare in Braila faci stanga (de fapt tii directia tot inainte) inainte de Lukoil, pe Sos Baldovinesti. Dupa ce treci podul peste calea ferata la un moment dat linia de tramvai se bifurca si faci stanga pe Bd. Dorobantilor, spre bac. Apoi dupa un alt pod peste calea ferata faci dreapta dupa un peco no-name (sunt semne spre Tulcea, trecere bac). Drumul te duce direct spre bac, sunt 3 bacuri (te va directiona cineva catre cel care pleaca primul) care costa in jur de 20 lei si dureaza 20-30 minute. Dupa bac urmezi drumul principal, care duce spre Macin, si te iei dupa semnele „spre Constanta”. Urmeaza vreo 80km cu drumuri de dealuri inalte si serpentine, foarte pitoresti, si apoi ajungi pe E87 Tulcea-Constanta. La intrare in Ovidiu, la sensul giratoriu faci dreapta pentru a intra pe autostrada (de fapt pe centura A4), de pe care cobori la urmatorul sens giratoriu, unde faci dreapta spre Mangalia. Pe acest drum (DN39 / E87) sunt insirate toate statiunile, Eforie Nord, Techirghiol, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Aurora Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche :bucuresti litoral E60 2

Ca sa ocolesti podul vechi de la Agigea, care de obicei este foarte aglomerat in sezon din cauza restrictiilor de circulatie, urmeaza traseul descris mai sus, la „varianta 1 – pe autostrada”, pentru a merge pe podul nou.

Sau se mai poate ajunge si cu trenul dar doar pana la Mangalia. Din Bacau trenul de Suceava pleaca pe la 12 noaptea si ajunge pe la 9 dimineata in Mangalia, numai bine pentru o plaja. Costa cam 85 lei. In afara sezonului nu exista trenuri directe Bacau – Mangalia. Sau se mai poate si cu autocarele/microbuzele. Iar din Mangalia exista microbuze spre Vama Veche.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Indicatii rutiere și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s