Muzeul Satului – Constanta – propunere

Dupa cum ziceam aici, ar mai „merge” cateva muzee la noi in oras. Muzee pe care nu le avem dar sunt foarte apreciate in alte orase. Si in alte tari.

Un muzeu pe care nu il avem este Muzeul Satului. Nu numai al satului dobrogean, ci al satului romanesc in general. Nu conteaza ca suntem la oras (ca si Bucurestiul are), nu conteaza ca nu avem cine stie ce traditie sau vechime in domeniu, este un tip de muzeu foarte apreciat, atat de catre localnici cat si de catre turisti, mai ales de catre cei straini.

Pentru acest muzeu locul propus de mine ar fi in zona Serelor din Km 5 / Viile Noi. Nu „un loc” in Sere ci toata suprafata Serelor. De ce aici si nu mai departe, pe un teren arabil in extravilan ? Pentru ca un muzeu nu trebuie sa fie departe de centrul orasului, ca sa fie accesibil. Nu inseamna ca trebuie sa fie toate in centru, nu. E chiar mai bine sa fie imprastiate prin oras. Cu ocazia asta se mai „ridica” unele cartiere, nu „creste” doar centrul care devine foarte aglomerat si cartierele mai indepartate raman doar „dormitoare”. Nu trebuie adus tot traficul in centru, trebuie distribuit in toate directiile. Iar Serele sunt unul dintre locurile cat de cat in oras dar totusi nu foarte scump. Exceptand unele depozite construite aici (putine) in rest sunt doar sere, care pot fi mutate pe un teren mai indepartat. Da, e proprietate privata, dar se poate rezolva. Si, eu unul, sunt pentru infiintarea de spatii publice gen parcuri, scoli, muzee, teatre prin cartiere, pentru a scoate traficul din centru si pentru a „ridica” nivelul respectivului cartier. Cei care stau de exemplu in cartierul de langa Muzeul Satului din Sibiu nu zic ca stau „la mama-naibii la periferie, la 5 km de centru”, ci zic, cu mandrie, ca stau „langa Muzeul Satului”.

Intr-un post mai vechi propuneam pentru aceasta zona un lac (artificial, normal) din care sa porneasca un rau :rau Constanta 7

Daca suprafata lacurilor din imagine ar fi un pic mai mica sau sa aiba mai multe intranduri ca niste peninsule in lac, atunci s-ar potrivi perfect pentru destinatia de muzeu al satului.

Dintre muzeele „satului” din Romania cele mai cunoscute sunt cele din :

  • Bucuresti („Dimitrie Gusti”) – are ~70 hectare si e vizitat anual de ~300.000 de turisti (cam cat toata populatia Constantei) din care mai mult de jumatate sunt straini.

muzeul-satului-bucuresti

  • Sibiu („Astra”) – are ~96 hectare si a fost vizitat in 2012 de ~400.000 de turisti.

muzeul satului sibiu

  • Cluj – are ~15 hectare (a avut si 75)

muzeul satului cluj

Sunt doar cateva dintre muzeele de la noi din tara, foarte vizitate de turisti, atat romani cat si straini. Doar niste exemple.

In afara de muzeu in strictul sens al cuvantului, astfel de spatii sunt folosite si ca locuri de promenada, atat pentru plimbarile de weekend cat si pentru parintii cu copii si varstnici care se pot plimba intr-un parc mai special. Exista o taxa de intrare, un fel de abonament anual, de genul 100 lei/an si poti sa intri sa te plimbi de cate ori vrei si in orice zi. S-ar rezolva partial si problema parcurilor din zona de sud a orasului, care sunt destul de putine (de fapt sunt putine in tot orasul, nu numai in sud).

In caz de n-o fi de ajuns spatiul, exista teren liber (deocamdata) de jur-imprejur pentru extindere. Si poate ca ar fi bine sa nu ne limitam doar la satul romanesc si sa existe si un sector al satului international cu tipuri de case din satele franceze, germane, grecesti, chinezesti, japoneze, africane etc. Ar fi ceva inedit in Romania, ceva prin care s-ar diferentia de celelalte.

Bineinteles ca poate fi localizat oriunde altundeva unde se gaseste un teren disponibil de asemenea dimensiuni.

In concluzie ar fi un muzeu-parc situat pe locul actualelor sere, cu lacuri legate intre ele pe care sa te poti plimba si cu barca/hidrobicicleta (apele sunt necesare pentru ca sunt tot felul de case situate pe malul raului, gen mori de apa sau bacuri), cu tipuri de case din toata Romania, cu case specifice din toata lumea, poate si cu cate o mica turma de oi pentru autenticitate, cu o mica scena pentru spectacole cu specific satesc, cu cateva terase pe malul lacului, un loc plin de verdeata, departe (dar totusi aproape) de traficul orasului, un loc mirific unde poti sa-ti petreci cateva ore (sau o zi intreaga) pentru o relaxare deplina.

muzeul satului

Ar fi cazul sa mai si „construim” spatii verzi nu numai sa le distrugem (vezi Parcul Tabacarie in special si toate celelalte parcuri din oras). Oricum, cel putin pana in 2016, nu avem nici o sansa sa se intample asa ceva. Poate dupa alegeri…

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cultura și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s