Traseul autobuzului 13b

simplicitypedia mini 2

Autobuzul 13b face legatura intre cartierul Sanatoriul Agigea si Gara CFR. Potrivit site-ul RATC autobuzul 13b are 11 statii pe sensul Gara – Sanatoriu si tot 11 statii pe sensul invers (inclusiv capetele), are 17,6 km dus-intors adica o distanta medie intre statii de 880m si dureaza 55min dus-intors. Programul de lucru nu este deloc unul normal, avand doar 4 (patru !!!) curse pe zi cu plecare (de la Gara, cred, nu am verificat) la 6.45, 12.30, 16.30 si 19.30 (inclusiv sambata si duminica).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poza este mai veche, din 2007, si este luata de pe ratc.stfp.net

Ce e cu acest “faimos” 13b de care putina lume a auzit si foarte putina lume l-a si vazut ? Undeva langa Poarta 9, pe malul portului, cam in dreptul Dedeman Agigea exista un sanatoriu de boli dermato-venerice. A functionat pana acum cativa ani cand a fost inchis. E o cladire marisoara, cu un parc frumos (pe vremuri) in jurul ei. Acum e degradata. In jurul spitalului sunt case in care locuiesc oameni, care se duc la serviciu, care au copii care se duc la scoala. Si fac parte din Constanta. Aceasta zona e deservita de acest 13b. Deservita foarte prost, as putea adauga, la doar 4 curse pe zi, parca ar fi o localitate la 100km de Constanta. Pentru cine nu stie, sanatoriul se afla in aceasta zona (imagine de pe Bing Maps):

sanatoriul Agigea 1

Si arata cam asa (sau cel putin asa arata in 2012, pe Google Maps):

sanatoriul Agigea 3

A nu se confunda cu Sanatoriul TBC Agigea sau UAMS Agigea care sunt in Agigea, pe cealalta parte a canalului.

Iata si hartile traseului (separat pentru dus si intors, din cauza limitarilor Google Maps):

Sensul Gara – Sanatoriu
traseu autobuz 13b spre sanatoriu

Sensul Sanatoriu – Gara
traseu autobuz 13b spre gara
Deci sunt chiar 11 statii pe sensul Gara – Sanatoriul Agigea, cu o distanta intre statii de minim 230m si maxim 4500m (cea de la Sanatoriu), cu o lungime de 8,4km (deci ceva mai putin decat spune RATC) si o distanta medie intre statii de 840m. Iar pe sensul Sanatoriul Agigea – Gara sunt tot 11 statii (numai ca pe site-ul RATC traseul de intoarcere este acelasi cu traseul dus, chiar daca prin Faleza Sud se intoarce pe langa linia de tren si nu pe Str Brizei), cu o distanta intre statii de minim 250m si maxim 4500m, cu o lungime de 8,6km si o distanta medie intre statii de 860m. In total 17km, cu o distanta medie intre statii de 850m. Iar viteza medie ar fi de 18km/h daca se respecta graficul.

Ca distanta intre statii e ok (recomandabil e intre 400 si 500m, vezi ped shed, aici media iesind mai mare din cauza distantei pana la ultima statie, de 4,5km), ca lungime traseu e relativ scurt, ca destinatii atinse e aproape ok (parerea mea e ca din orice cartier ar trebui sa poti sa ajungi direct la Gara si in Centru, in cazul nostru in centrul vechi, adica Poarta 1, iar acest traseu le acopera pe ambele) iar ca amenajare a statiilor sta deficitar, ca majoritatea traseelor din Constanta, dealtfel.

Prin amenajare satisfacatoare a unei statii de autobuz inteleg :

  • alveola pentru oprirea autobuzului, ca sa nu incomodeze celelalte autovehicule
  • statie cu acoperis pentru asteptarea autobuzului cu sau fara banci, acoperisul sa protejeze atat de ploaie cat si de soare, banca e optionala tinand cont ca frecventa autobuzelor ar trebui sa fie ridicata deci timpul de asteptare scurt
  • harta cu traseele autobuzelor si eventual a obiectivelor turistice
  • casa de bilete sau alta posibilitate de a cumpara bilete care sa functioneze atat ziua (de obicei sunt acele tarabe rosii de ziare care stau deschise cam intre 8 si 17, in functie de vanzatoare) cat si dimineata devreme sau seara tarziu (ori chioscuri de ziare gen Telegraf sau Cuget Liber, ori casa de bilete a RATC).

Prin amenajare „buna” inteleg in plus un loc de procurat ziare (gen taraba care sa fie deschisa ziua) si un chiosc (gen Telegraf sau Cuget Liber) deschis de dimineata devreme pana seara tarziu de unde sa poti sa-ti cumperi macar o apa minerala/suc sau covrigei, tigari etc.

Pentru statiile cap de linie doar pentru coborare nu e necesara o astfel de amenajare, o alveola e suficienta, de aceea nici nu sunt luate in considerare la calcularea procentelor de mai jos. La marea majoritate a statiilor din Constanta prin „amenajare” se intelege (in conceptia Primariei) o tabla cu numele statiei agatata pe un stalp. Sunt cartiere intregi unde nu gasesti un loc de cumparat bilete (mai ales dimineata si seara) iar majoritatea statiilor nu au nici macar un acoperis, calatorii asteptand in soare in canicula sau in ploaie.

Mai jos e un tabel cu situatia actuala a amenajarii statiilor de pe traseul 13b (click pe statie pentru detalii) :

Sensul Gara – Sanatoriu

Nume____statie Alveola Acoperis Bilete ziua Bilete in_rest Ziare Chiosc
Gara (2) da da da da da da
Scafandri (1)  –  –  –
Far (1)  –  da da da  –
Camine (1)  –  –  –
Plopilor (1)  –  –  –
Petru Cercel(1)  –  –  –
Lic. Navrom (1)  –  –  –
Piata Rosie  –  – da da  da
Parc Faleza (1)  –  –  –
Poarta 6  –  –  –
Sanatoriu  –  /  /  /  /  /
Procent  9%  20% 30%  20%  20%  20%

Sensul Sanatoriu – Gara

Nume____statie Alveola Acoperis Bilete ziua Bilete in_rest Ziare Chiosc
Sanatoriu
Parc Faleza (2)
Liceul Blaga
Lic. Navrom(2) da
Petru Cercel(2) da
Plopilor (2) da
Camine (2)
Far (2)
Scafandri (2)
Gara (1) da / / / / /
Procent  18%  0% 0%  0%  0% 20%

Cu un click pe numele statiei se poate ajunge la un articol dedicat unde sunt detaliate pozitia, amenajarile, harti si fotografii.

Traseul 13b are un „indice de amenajare a statiilor” de 13% (media aritmetica simpla a procentelor). Sunt 12 statii care nu au nici un fel de amenajare, doar o tabla cu numele statiei pe un stalp. Exista doar doua statii de unde poti sa cumperi bilete tot timpul zilei, de la singura casa de bilete a RATC-ului, la Piata Rosie plus chioscul de la Gara. Oricum cei care pleaca dinspre Sanatoriu nu au de unde sa cumpere bilete, cea mai apropiata “sursa” e la 6km.

Ar mai fi o solutie pentru deservirea mai buna a acestei zone (in afara de cresterea numarului de curse, normal) si anume un autobuz prin port, solutie descrisa mai in detaliu aici.

Traseele altor autobuze RATC din Constanta le gasiti aici.

Sau va puteti gasi un traseu cu mijloacele de transport RATC intre oricare doua puncte din oras pe www.transporturban.ro

Ultimele modificari :

  • 2012 – s-a montat o casa de bilete RATC in statia Piata Rosie (Complex)
  • 2013 – s-a desfiintat taraba din statia Liceul Navrom (2)
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în 2. Trasee și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Traseul autobuzului 13b

  1. Bereschi ionel zice:

    Suntem in 2016 ce program are 13b

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s