Istoria cladirii Muzeului Marinei Romane

simplicitypedia mini istorie

Istoria acestui loc incepe inaintea construirii actualei cladiri. Inainte de intrarea Dobrogei sub stapanire romaneasca, in 1878, in timpul Razboiului de Independenta, pe locul actualei cladiri se afla Spitalul de Carantina sau Lazaretul, care inseamna acelasi lucru,  acesta fiind numele sub care a fost cunoscut in timpul stapanirii turcesti, functionand pana in 1880.

Intre 1880 si 1908, dupa amenajarea cladirii existente, a functionat aici Spitalul Militar, care s-a mutat din anul 1909 in actualul sediu de pe Bd. Mamaia (cladirile mai vechi).

La 25 iunie 1908 a inceput constructia Scolii de Marina, antreprenor fiind A. Frank iar arhitect (probabil) Ion Socolescu. Ion Socolescu a proiectat si Scoala 12 (actualul Muzeu de Arta) in 1892, Posta Veche (actualul Muzeu de Arta Populara, ridicat pe fundatia unei biserici neterminate) in 1895 sau Spitalul Comunal in 1908. Langa noua constructie exista deja o gara construita dupa 1878 pe locul actualului Restaurant Colonadelor. Aici oprea „Trenul de placere” care mergea de la Poarta 1 (exact unde se afla acum statuia lui Anghel Saligny), pe deasupra Edificiul Roman cu Mozaic (atunci inca nedescoperit), pe langa Poarta 2, pe langa actuala strada Traian pana in statiunea Mamaia. In 1909, la inaugurare cladirea avea doar tronsonul central, cu plansee din lemn, fara cele doua extinderi din laterale care exista azi. Tot acum este construita si o anexa, existenta si acum in curtea Muzeului, care servea drept locuinta directorului scolii si ca sopron pentru trasuri.

Din 1920 Scoala de Marina devine Scoala Navala iar cladirea este extinsa la inceputul anilor ’30 cu cele doua corpuri laterale (stanga-dreapta) care exista astazi, avand de data aceasta plansee din beton.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, din cauza bombardamentelor sovietice Scoala Navala este mutata la Movilita in 1941, la Tariverde in aprilie 1944 si la Turnu Magurele in octombrie 1944, in acest timp cladirea ramanand nefolosita. Intre 1947 si 1948 a fost folosita drept cazarma de catre trupele sovietice.

Apoi a functionat din nou aici Scoala Navala pana in 1954, mutandu-se apoi in actualul sediu al Academiei Navale de pe Str. Dezrobirii.

Intre 1954 si 1961 aici a functionat Comandamentul Marinei Militare, care s-a mutat apoi la Mangalia.

Intre 1961 si 1969 cladirea a fost folosita de catre Consiliul Popular al Municipiului Constanta (Consiliul Local din ziua de azi), pe rand, drept sediu al Comitetului Municipal UTC, al Uniunii Judeţene a Cooperativelor Agricole de Producţie, al Intreprinderii de Fructe şi Legume precum şi al Administraţiei Pazei Contractuale.

In 1969 Nicolae Ceausescu decide sa mute Muzeul Marinei, care functiona in cladirea Comandamentului Marinei Militare din Mangalia, intr-o pozitie in care sa poata fi vizitat de marele public, alegandu-se cladirea despre care vorbim. Cladirea, inclusiv anexa, a fost reamenajata intr-un timp record pentru a putea gazdui colectiile Muzeului.

La 3 august 1969 a fost inaugurat aici Muzeul Marinei Romane, o noua renovare fiind facuta in anii 1972-1973.

Din noiembrie 1977 pana in 1983 cladirea a fost consolidata, planseele de lemn fiind inlocuite cu plansee din beton si mozaic. Tot acum se construieste un corp S+P+1 in continuarea intrarii principale folosit pentru expunere si pentru depozitare (subsolul).

Cladirea este inclusa in Lista Monumentelor Istorice, fiind monument protejat.

Cateva poze, unele mai vechi, unele un pic mai noi :

muzeul marinei romane 6

muzeul marinei romane 7

muzeul marinei romane 8

muzeul marinei romane 9

In ultimele doua imagini se observa vechea sigla a muzeului (modul de scriere a denumirii), mult mai bine aleasa decat cea actuala.

Pentru a vedea unde se afla aceasta cladire cat si imagini cu starea actuala a ei, cititi acest articol.

Bibliografie
http://www.navy.ro
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Istorie și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s