Auchan cumpara Real

Zvonurile de acum cateva luni s-au adeverit : Auchan cumpara hipermarketurile Real. Se stia destul de clar de la inceputul lunii dar abia azi s-a semnat oficial acordul, si cum nu-mi place sa imprastii zvonuri ci doar informatii confirmate, iata si detaliile. Asadar Grupul Auchan cumpara de la Metro Grup toate hipermarketurile Real din Europa de Est, insemnand atat Romania cat si Polonia, Ucraina si Rusia. In total este vorba de 91 de hipermarketuri, din care 24 in Romania. Pe langa aceste hipermarketuri Auchan mai cumpara si 13 galerii comerciale in Romania si Rusia. Acum nu stiu care vor fi exact aceste galerii, pentru ca in Romania Galeriile Real sunt in numar de 17 (vezi aici), deci clar nu vor fi toate. De fapt nu este mentionat daca este vorba de Galeriile Real, pentru ca acestea sunt detinute de alta firma, fara nici o legatura aparenta cu Grupul Metro. Tranzactia va trebui aprobata si de Consiliul Concurentei, deci va fi incheiata probabil in 2013. Apoi toate hipermarketurile Real vor fi branduite Auchan.

auchan real

In Romania Auchan are 10 hipermarketuri iar in toata Europa de Est are 95. Acum va ajunge la 34 in tara si 186 in Europa de Est. In Romania va fi pe locul 2 ca numar dupa Kaufland (79) si inaintea Carrefour (24) si Cora (10). Metro Grup va mai opera in continuare 316 hipermarketuri Real in Germania si 19 in Turcia.

Vestea suna „wow” si e difuzata pe toate posturile radio-TV ca o mare reusita. Dar chiar este un lucru bun ? Este un lucru bun pentru Auchan ca isi consolideaza pozitia pe piata mult mai rapid decat daca ar construi de la zero aceste hipermarketuri. Este un lucru bun pentru Real ca isi scoate profitul acum, printr-un exit din Europa de Est. Este un lucru bun pentru presa ca au despre ce sa scrie si pentru analisti ca ii baga cineva in seama si incep sa-si dea care mai de care cu parerea. Dar pentru noi, consumatorii ? Pai nu prea e bine, ca scade concurenta. Iar daca nu prea e concurenta atunci unii ajung in pozitii de monopol sau oligopol si pot controla preturile. „Controla” in sensul de a le mentine in general mari si de a face mega-extra-super reduceri pentru cei care cred in asa ceva sau in sensul de a merge cu preturi de dumping la unele produse doar pentru a „omori” micii concurenti, adica micile magazine locale care pot avea preturi mai mici decat hipermarketul. Deci nu e neaparat o veste buna. La fel cum nici preluarea magazinelor Aliment Murfatlar si transformarea lor in Carrefour Market nu e neaparat un lucru bun : se pastreaza doar numele Carrefour, nu si preturile Carrefour asa cum spera lumea (de fapt se pastreaza numai pentru produsele marca lor, pe care oricum nu le mai vinde altcineva).

In alta ordine de idei, cel putin in Constanta aceasta preluare va avea niste efecte un pic ciudate. Adica Real Nord este foarte aproape de actualul Auchan. Deci vor fi doua Auchan la 1 km distanta. Ceea ce inseamna ca vanzarile per magazin vor scadea. Sau cel mai probabil Real Nord va fi vandut. In cealalta parte a orasului, in sud, exista Real Sud. Langa Real Sud era un plan de a se construi un mall, Seaside Shopping Center, a carui ancora (adica cel mai important magazin) urma sa fie … Auchan. Adica iar doua Auchan, aproape gard in gard. Deci cel mai probabil Seaside va trebui sa-si gaseasca o noua ancora, in caz ca se va mai construi. Alegerea care imi vine in minte ar fi Cora, pentru ca un Carrefour ar trebui sa se deschida in Marea Shopping Center in Lazu iar un Kaufland ar fi cam mic. Dar deocamdata sunt speculatii, ceea ce nu prea imi place sa fac. ‘om trai si ‘om vedea…

Later edit : s-a confirmat ca Real Nord nu va fi preluat de Auchan, ci va fi cel mai probabil vandut unui alt retailer. S-ar putea ca o perioada Real Nord chiar sa ramana inchis daca nu este gasit un cumparator in timp util.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în din Romania și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s