Primaria si handicapatii ei

Si cand vorbesc de „handicapati” nu mai refer la handicapati in ghilimele, persoane incompetente care lucreaza acolo, ci chiar la persoanele cu dizabilitati.

Plimbandu-ma intr-una din zile pe langa Primarie (cunoscuta ca si Casa Alba, cea de pe Tomis 51, pe care o stim toti) nu am putut sa nu observ „amenajarile” facute pentru persoanele cu handicap. Pentru cei care nu stiu, in respectiva cladire sunt adapostite 3 institutii (cel putin) : Prefectura, Consiliul Judetean si Primaria.

Pe fatada principala, cea dinspre Bd Tomis, scrie mare „GUVERNUL ROMANIEI”, de parca zici ca aici e Palatul Victoria cu toti ministrii lui. Doar daca citesti mai departe vezi ca scrie ca de fapt e doar Prefectura. Aceasta Prefectura are parcarea ei separata, in fata cladirii, parcare cu bariere, unde scrie ca e numai pentru „autoturismele prefecturii”.

De fapt scrie ca e numai pentru „autoturismele prefecturii autorizate”. Inseamna ca ori exista si o Prefectura neautorizata 🙂 ori exista autoturisme si neautorizate ale prefecturii, probabil pentru „aia mai de jos”. Dar in capatul opus barierei este si un semn pentru locuri de parcare pentru handicapati (in sensul normal al cuvantului, nu cel peiorativ).

Nu scrie exact cate locuri sau care dar macar e un semn. Intrebarea e: daca aici parcheaza doar angajatii Prefecturii, de unde handicapati ? Avem persoane cu handicap angajate in Prefectura ? Oricum pentru acestia s-a amenajat o rampa foarte ok,  mai la dos, nu chiar pe treptele din fata. Nu mai trebuie sa zic ca aceasta rampa este folosita si de mamicile (sau taticii) cu carucior pentru copii, deci este binevenita (si absolut necesara, bineinteles).

Mai departe, Consiliul Judetean, cu intrarea dinspre Str Traian / Poarta 2. Tot o parcare cu bariera, nu scrie pentru cine e bariera, nu au locuri pentru handicapati dar au o rampa pentru intrarea in cladire.

O rampa chiar pe intrarea principala (si singura) numai ca aceasta rampa da intr-o usa care este mereu inchisa (cea din dreapta). Nu ai cum sa ajungi cu un scaun cu rotile de pe rampa la usa deschisa (cea din stanga) nici prin fata stalpului din mijloc nici prin spatele lui. Deci este absolut inutila.

Pe partea cealalta este intrarea in Primarie, intrarea dinspre Bd Ferdinand/Piata Unirii. Si Primaria are parcarea ei, cu bariera, numai pentru autovehiculele unitatii. Dar chiar langa bariera exista locuri pentru handicapati. Deci aceeasi intrebare : in autovehiculele unitatii circula handicapati ? Avem handicapati angajati in Primarie ? Stiu eu cativa… 🙂

Pentru acestia (handicapati) si nu numai a fost construita si o rampa de acces in cladire. Aproximativ aceeasi rampa ca la Consiliu, numai ca, stiuta fiind grija deosebita a primarului pentru pensionari (sau pentru voturile pensionarilor), s-au gandit sa puna si o banca pentru ca acestia sa se odihneasca in fata intrarii. Si unde sa o puna, unde sa o puna, pai in dreptul rampei ar fi excelent.

Pai ce rost are rampa asta ? Oricum usa din dreptul ei e inchisa si nu poti sa treci de stalpul  din mijloc ca sa ajungi cu un scaun cu rotile pe usa pe care se intra (cea din stanga). Deci mai bine punem o banca acolo, ca sa-i linistim de tot pe handicapatii astia care vor sa ne asedieze Primaria. Idem si pentru persoanele cu carucioare pentru copii.

Iar pe a patra laterala a cladirii, cea din spate, exista o alta parcare, fara nici o bariera (deci pentru „clienti”/contribuabili/oamenii de rand), fara nici un loc de handicapati si fara nici o intrare in cladire.

Deci daca nici la Primarie, nici la Consiliul Judetean nu se respecta legea (privind rampele de acces) atunci cum sa se respecte la celelalte institutii ?. Nu mai zic de proprietatile private (spatii comerciale, hoteluri, birouri etc ).

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Asa NU și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s