Cum apar strazile

In mod normal un oras se dezvolta concentric in jurul primelor asezari. Acestea ocupa de obicei cel mai bun loc : langa un rau, un lac, o mare. Noii veniti vor sa fie cat mai aproape de centru si ocupa cel mai apropiat loc liber. Si, cum cele mai dese drumuri sunt facute de la locuinta fiecaruia catre centru, au aparut strazile radiale : dinspre centru ca niste raze catre exterior. Aceste strazi radiale sunt mai apoi legate prin strazi inelare (gen centuri) si foarte, foarte rar exista drumuri oblice fata de aceste directii. Asa se intampla cand orasul se afla intr-un loc aproape plan (vezi Bucuresti, dezvoltat in jurul Dambovitei, Timisoara, dezvoltata in jurul Begai etc.). Unde exista un relief care nu permite dezvoltarea concentrica (lacuri, rauri, munti etc) orasul se dezvolta ocolind aceste portiuni (vezi Brasov, intins intr-o depresiune, Galati si Braila dezvoltate langa Dunare etc.)

In cazul Constantei exista un „mic” obstacol care nu permite dezvoltarea spre est a orasului si anume marea. Mai exista inca un obstacol (mai redus, ce-i drept) care nu permite dezvoltarea spre nord si anume Lacul Siutghiol. Primele asezari au ocupat cel mai bun loc : un loc stancos la gura unui golfulet la Marea Neagra. Drept urmare Constanta are o forma semicirculara, avand centrul langa malul marii, centru din care pleaca strazi radiale unite prin inele semicirculare (foarte asemanator cu Braila). Locul pe care insa eu il consider cel mai important dpdv rutier in Constanta e zona ICIL (sau Kaufland, langa Gara). Nu e nici centrul vechi, nici centrul comercial/administrativ/cultural, nici macar centrul geografic dar este locul de intersectie al arterelor rutiere dinspre nord, vest si sud, cu legatura directa cu Centrul si foarte aproape de Gara. Eu il consider (si asa il voi numi in tot blogul) centrul rutier al Constantei.

De aici ajungi usor in centru, esti foarte aproape de Gara (care intr-un oras civilizat ar trebuie sa fie centrul sistemului de transport in comun), ajungi usor si rapid pe strazi largi atat spre nord pe Bd Lapuseneanu, cat si spre sud pe Sos Mangaliei si spre vest pe Bd IC Bratianu.

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Generalitati și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s